De ondernemer

Dwight Thompson

In het kort
Ik ben ruim 20 jaar werkzaam in de techniek. Na een lang traject van technische opleidingen en studies, begonnen in de werkende wereld door wat stapjes terug te doen qua functieniveau en begonnen  in de werkplaats van een uniek all-round modelbouw & middelgroot productieserie bedrijf. Er achter komen dat "een Goed" op school, een dikke onvoldoende is in de werkelijke praktijk. 
Een zeer scherp en kritisch oog gekregen voor details, bewerkingen, methodes, efficiëntie, inzetbaarheid en capaciteit van zowel mens als machines. Het begin van het besef dat er een groot verschil ligt tussen denken en ondervinden hoe het is. Dit wil ik uitbouwen, dacht ik. Met mijn nieuwe doel in mijn achterhoofd, heb ik daadwerkelijk nagenoeg op elk niveau werkervaring opgedaan bij meerdere bedrijven. Bij elke functie keuze was één ding belangrijk: de functie moet duidelijke rakingsvlakken hebben met Industrieel Vervaardigbare Producten, productie- of Bedrijfsprocessen. Dit heeft ervoor gezorgt dat ik nooit was en ben uitgeleerd, nog steeds overal inzetbaar ben en inmiddels bedrijven kan helpen met mijn service als PPPsolutions.

Introductie
Mijn naam is Dwight Thompson.
Ooit geboren en getogen in Zeist en na de basisschool altijd in de techniek gezeten.
Van de Werktuigbouw, naar de Fijnmechanica, door naar IPO (Industrieel Product Ontwerper), met daarachter aan nog wat extra studies om mijn interesse in productiebedrijven en de daarbij behorende bedrijfsprocessen te voeden. Fantastisch gewoon.

Omkadering
Na jaren is er een omkadering ontstaan betreft mijn werkervaring, ambities en werkgebied (zie ook alinea Werkgebied). In grote lijnen is dit te verwoorden in “helpen in de ontwikkeling, verbetering en uitvoering van industrieel vervaardigbare producten, productie en productieprocessen”. Klinkt ingewikkeld, maar betekent vooral hulp bieden voor de ontwerp-, maak- en productie industrie.

Werkgebied
Mijn werkgebied valt binnen de sector metalen en kunststoffen; de maak- en productontwikkelingindustrie.
Hieronder valt: Productontwikkeling, Werktuigbouw, Machinebouw, Automotive, Maritieme sector, Spuitgietproductie, Matrijzenbouw, Fijnmechanica en Prototypebouw.
Zolang het een connectie heeft met productiebedrijven en fabrieken, kan ik u helpen

Grijze gebieden en optimalisatie
Mijn passie betreft proces verbeteringen, is om invulling te kunnen geven in alle grijze gebieden binnen een productiebedrijf. Een grijs gebied is het kennisverschil wat tussen twee functies in ligt, zoals bij een bedrijfskundige leidinggevende en een manager, techneut of werkplaatsmedewerker. 
Het is zo allesomvattend, van creatieve ontwikkelingen tot serieuze stukken opstellen, dat ik mijn passie nooit op een serieus niveau had kunnen invullen als ik niet een paar stappen terug had gemaakt voor lagere functies en een paar stappen vooruit voor hogere functies.

"Niemand doet het in één keer goed, enkel door te weten hoe het moet".

De werkelijke praktijk wordt weergegeven in bovenstaande zin. Het is namelijk niet mogelijk om vanuit een helicopterview optimalisatie te realiseren, laat staan te corrigeren, als je niet zelf hebt ervaren welke deelprocessen of -handelingen erbij komen kijken. Elke ex- HAVO/VWO afgestudeerde manager of leidinggevende, instromend op hoog niveau, zal het niet met mij eens zijn. En dan: ... niet eens om "het niet eens zijn".

Voordeel van externe kracht
Ik heb op nagenoeg elk niveau minimaal paar jaar gewerkt om steeds weer op een professioneel niveau mee te kunnen draaien. Dit voor zeker 20 jaar. Daardoor ook in vele bedrijven gewerkt, want jobhoppen was onderdeel van het opbouwen van mijn huidige ervaring binnen mijn werkgebied (zie alinea Werkgebied).  Uit eigen ervaring is mij opgevallen hoe lelijk de onderlinge vijandigheid, jaloezie en het ellebogenwerk is bij concurrerende (vaak hogere) functies binnen een bedrijf. Nu als extern ingehuurde kracht, merk ik hoeveel invloed dit allemaal heeft en dat het minder speelt  als een tijdelijke kracht wordt binnengehaald voor slechts één doel, hulp bieden.

Rol respecteren
In overleg ontstaat er een functie en bijbehorende functieomschrijving, in het kort: een rol. Uit eigen ervaring is het erg fijn als iemand niet buiten zijn rol valt zonder goed overleg met zijn meerdere of de opdrachtgever. Iets waar ik zelf rekening mee hou.
Werk ik bijvoorbeeld als tekenaar, dan respecteer ik de rol waarvoor mijn opdrachtgever mij heeft aangetrokken. Idem als bedrijfs- of procesanalist.
Vanuit mijn ondernemersperspectief hanteer ik dan ook verschillende uurtarieven per rol die ik vervul. Let wel, altijd vooraf in goed overleg.

Bruggen slaan
We kennen allemaal het gezegde “schoenmaker blijf bij je leest”, welke past bij mensen die oordelen zonder er zelf in thuis te zijn. Best lastig. Zeker als je een leidinggevende rol moet bekleden in een technische omgeving. Onbegrip en onbenul gaan dan vaak twee richtingen op in de hiërarchie, gepaard met zelfbescherming, verwijzingen, dominant gedrag, overlevingsdrang en de bijbehorende ellebogenwerk.
Ik heb jarenlang gewerkt om juist wel die invulling te kunnen geven in de grijze gebieden tussen alle functies in de productieomgeving. Om dus precies hetgeen te kunnen bieden waar ongeschreven behoefte is bij productiebedrijven namelijk, bruggen slaan tussen de functies binnen een productiebedrijf door daadwerkelijk per functie meerdere jaren erin werkzaam te zijn geweest.

Opdrachten
Mede als gevolg van de drukte, doe ik zelden aan acquisitie. Sinds de oprichting van PPPsolutions zijn het vooral engineeringsopdrachten waarbij ik inspring als 3D technisch tekenaar. Om een beeld te geven heb ik de laatste 4 jaar iets meer dan 400 producten getekend. Een aantal opdrachten waren gericht op het bouwen van een machine met bijbehorende onderdelen. Daarnaast eenvoudige producten of onderdelen voor een bestaande machine. Alle producten zijn zo getekend, dat ze aansluiten bij het opvolgend productieproces, zoals bijvoorbeeld spuitgieten, frezen of lasersnijden.
Opdrachten op productie- of bedrijfsproces niveau komen nog niet aanwaaien, waarbij ik hoop met deze website hier verandering in te brengen (jan. 2019).

Geheimhouding
Mijn opdrachtgevers kunnen ervan uit gaan dat ik geen werk deel met de buitenwereld, tenzij er toestemming voor is gegeven. Daarom is er op mijn website niets te zien over eerder gedane opdrachten. De getoonde afbeeldingen zijn slechts een impressie wat men van mij kan verwachten. Voor nieuwe opdrachtgevers wellicht vervelend, omdat ze niet direct zien wat zij van mij kunnen verwachten. Voor mijn huidige opdrachtgevers is dit juist erg gewaardeerd. Geheimhouding staat bij mij hoog in het vaandel.

Type opdracht
De meeste opdrachten die ik de laatste jaren heb gehad zijn vooral technisch tekenopdrachten voor een termijn van een aantal maanden tot langer. Iets waarbij ik me dan ook zeker als een doorwinterde ervaren professional mag neerzetten.

Met mijn andere ervaring kan ik ik u helpen met:

  • technisch tekenen (zowel 2D als 3D);
  • prototypebouw (zolang de opdrachtgever een werkplaats heeft);
  • productie (zelf productie draaien t/m begeleiding van de productie);
  • productieproces (analyse, opzetten en begeleiden bij implementatie);
  • proces testen (testcase maken van productie- of bedrijfsproces);
  • bedrijfsproces beheren (bevindingen rapporteren, voorstel aandragen, stroomlijnen);
  • onderhoudsmanagement procedure in productiebedrijf opzetten.

 

Heeft u interesse, neem dan contact op.